1e dag
Start Omhoog

Bijgewerkt op 27-09-2011

Naar het Lassithi Plateau en de Dictaiongrot

25-9     1e dag (Zondag) :
Ik citeer uit de folder 
    N
a aankomst en ontvangst van bagage transfer naar hotel OLYMPIC in HERAKLION. Gelegenheid tot opfrissen, daarna voor een lichte lunch naar coffeeshop GRITSAS. Middagexcursie naar de HOOGVLAKTE VAN LASSITHI met de duizenden wind/watermolentjes. Aansluitend diner in het restaurant van hotel KARTEROS. Retour hotel. 

Klik op een miniatuur om de foto te zien
of houd je muis stil boven het plaatje voor de naam.

droge Noordkust

droge Noordkust

Onderweg naar Heraklion (6 km) krijgen we een eerste indruk van de noordkust.  Enorm droog, maar ja, Marja vertelt ons dat het 3 keer geregend heeft sinds begin april.
Bij Hotel Galaxy aangekomen duik ik gelijk het zwembad in, terwijl anderen op bed liggen, voordat we te voet naar Critzas gaan, de patisserie/cafetaria waar we onze 1e lunch zullen gebruiken. Nou, dat valt tegen
. Wl een Ouzo vooraf, maar dan na heel lang wachten een lauwe, melige pizza en een kopje  Nes  = heet water met 'n zakje. En dat voor de beste patisserie van Heraklion. 
Na de lunch vertrekken we naar 't oosten op de autobaan (2-baans), waar heel veel hotels zijn verrezen. Desondanks zie je voornamelijk lege, kale, maar ongelofelijk mooie plekken. 
We verlaten de autobaan en de dor, grauwgrijze wereld en klimmen naar het Diktigebergte. Eerst verschijnen de olijfbomen, dan de amandelbomen, de cipressen, de druivenranken en we zien steeds meer ezeltjes, rond deze tijd van de dag voornamelijk wachtend, zomaar in een weitje, soms in de felle zon. Geiten en schapen zie je ook overal en heel af en toe een koe
.

Lassithi plateau

Lassithi plateau met de beroemde molens

een molen

op naar de molentjes

Bij Krassi maken we een fotostop en dan begint de laatste klim ; via vele haarspeldbochten bereiken we het Lassithi Plateau. Adembenemend uitzicht dankzij erg helder weer. We klimmen te voet nog naar enkele molentjes. Het is de graanschuur van Kreta, waar ook tomaten, komkommers e.d. verbouwd worden. 

het oogsten

het oogsten

het oogsten

het oogsten

Het oogsten gebeurt nog op dezelfde manier als in de tijd van Minos. Het is beroemd om zijn 10.000 windmolens, die helaas in oktober niet meer werken. 

met z'n allen geparkeerd

Dictaiongrot

Weer in de bus gestapt, rijden we naar een bergdorpje Psihro, en de Dictaiongrot, de geboortegrot van Zeus, waar Rhea naartoe vluchtte opdat de oergod Kronos hem niet zou opeten, zoals al zijn andere kinderen. 
Geert vertrekt erheen; het schijnt erg glad en glibberig te zijn en de verlichting is een kaars in de hand
. Ik blijf boven in de zon, heb wel vaker stalactieten en stalagmieten gezien. Heerlijk Griekse koffie met glas water erbij. Om 6 uur vertrekt de bus weer naar het hotel. Het wordt heel snel donker en we zien een prachtige zonsondergang. Het verzamelen is om 8 uur voor het avondeten, buiten de stad : biefburger met aardappelen, erwtjes, worteltjes, soep vooraf en een appel toe, als dt de Griekse keuken is, flesje rode Kretenzer Allegro erbij, wl matig en op het etiket het jaar 1932.

Zie verder bij Knossos. 

terug naar begin van pagina

je kunt me bereiken door op het envelopje te klikken Reacties lijken me erg leuk !