een dagje zeilen
Start Omhoog

Bijgewerkt op 16-07-2011

Kom zeilen op het zeilschip Egberdina
stevenaak anno 1882
(10 juli 2008)

en krijg de dag van je leven op het IJsselmeer!

stevenaak anno 1882

Klassiek, sportief, informeel,

Klik op een miniatuur om de foto te zien
of houd je muis stil boven het plaatje voor de naam.

Egberdina

Egberdina

Jan, de jarige stapt aan boord

vertrek uit Hoorn

welkomst gebak

dag Hoorn

11 uur : We worden in Hoorn, aan boord van de Egberdina welkom geheten door Wouter van Dusseldorp, de schipper, de jonge man die zijn bemanning vormt en, niet onbelangrijk, door de cateringmedewerkster die ons met koffie en gebak verwent.

Wat en prachtig schip ! Wouter vertelt vol trots, als eigenaar, over die oude dame uit 1882, één van de drie oudste schepen die in Nederland rondzeilen; met bijna 400 vierkante meter zeil, gaat dit 70 ton wegend schip als een scherp jacht door het water.

gezellige kajuit

indeling

welkomwoord

de jongste en de oudste naast elkaar

hoi... cadeaux

een van de cadeaux

Eric is ook jarig

'n kijkje naar voren

Ook onderdeks heb je, dankzij die mooie betimmering de echte sfeer van een klassiek zeiljacht. Na het gebakje is het tijd om de jarige toe te zingen ! Jan, de jarige zet, met 2 van zijn eveneens gepensioneerde vrienden – ook operazangers – ’n geweldig: « for I’m a jolly good fellow » in en roept Eric er bij – ook jarig: « for we are…  »

we gaan zeilen

dan moet er gewerkt worden

mee helpen is hard werken

terwijl anderen toekijken

Er wordt van de gasten verwacht dat ze mee helpen bij het zeilen en aan belangstelling is er geen tekort. Dan begint een oergezellige zeiltocht richting Volendam, Monnickendam, Enkhuizen, Muiden of Marken ? hm hm, het weer bepaalt voor ons, dat alleen Marken in aanmerking komt.

onderweg-cateraarster

alleen grootzeil

het dek

natte voeten in het gangboord

toch nog de fok

12:30 uur : We worden naar beneden geroepen voor heerlijke broodjes en soep, waarna bijna iedereen  terug gaat voor een tweede kop. Ondertussen verslechtert het weer en wie moedig genoeg is om aan dek te gaan, vindt gelukkig goede regenpakken en dan is er niets aan de hand. Alleen voor oma van 93 waait het iets teveel.

13:30 uur : We komen in het IJsselmeerstadje Marken aan, waar we afmeren. Het moet ’n heel leuk stadje zijn, maar onder de stromende regen kiezen we voor een heel korte wandeling.

hoe zie ik eruit

haring

korenwijn

Terug aan boord wacht de beloofde haring met korenwijn. Valt goed na al die regen.

IJsselmeer is nu rustig

nou ja het regent weer wel

lekkere hapjes

ja drinken

hoi het regent niet

men kan weer aan dek

Charlotte aan het roer

Peek aan het roer

Paul aan het roer

lekker buiten

15 uur : Gelukkig knapt het weer snel op; er is nog maar ’n miezerig regentje over en de mensen verschijnen weer aan dek. Er wordt ijverig geholpen, voornamelijk aan het roer, waar de schipper of zijn bemanning graag de fijne kneepjes van het zeilen uitleggen.

lekker rustig ineens

de bui draait om ons heen

stukje Egberdina

stevige mast

kust in zicht

Na ’n paar uur heerlijk zeilen – met enkele detailfoto’s van de Egberdina – zien we in de verte Hoorn liggen.

Jan helemaal in zijn element

nog even genieten

om 'n uur of zes

voor anker

18 uur : Oh, Nederland, rond 6 uur knapt het altijd op en we genieten  even van het zonnetje. Jan is helemaal in z'n element. Ook voor de jarige een zeer geslaagde zeildag. En dan gaan we voor anker vlakbij Hoorn.

eind van 'n fantastische dag

20 uur : Na een fantastische maaltijd, hulde aan de kokkin, en nog een kopje koffie na, we zijn erg verwend vandaag, worden de zeilen gestreken en komt er een einde aan deze mooie dag  ; dank je wel Jan en Teresa dat we erbij mochten zijn.

Met heel veel dank aan de schipper, Wouter van Dusseldorp, en zijn bemanning die er een geweldige dag van hebben gemaakt. Wil je zelf ook eens zo'n dag meemaken : http://www.egberdina.nl/

terug naar begin van pagina

je kunt me bereiken door op het envelopje te klikken Reacties lijken me erg leuk !