Knossos
Start Omhoog

Bijgewerkt op 27-09-2011

Oudheidkundig en Archeologisch Museum

Knossos

26/9.    2e dag. (Maandag) :
Ik citeer uit de  folder
 :
   « Na ontbijt om 08:30 uur vertrek voor bezoek aan PALEIS VAN KNOSSOS (ca. 1 ½ uur) en het OUDHEIDKUNDIG en ARCHEOLOGISCH MUSEUM (ca. 1 uur).
   Vertrek richting RETHYMNON voor de lunch. (zie: “Tot Chania”.) Bezoek aan het KLOOSTER VAN ARKADI, symbool van de vrijheidsstrijd tegen de Turken. Na een wandeling door Rethymnon, naar de (bloemen) stad CHANIA voor verblijf (2 nachten) in hotel KRITI. Diner in Taveerne ZEPOS aan de haven van Chania.
 »

Klik op een miniatuur om de foto te zien
of houd je muis stil boven het plaatje voor de naam.

reliëffresco v.priesterkoning met de lelie

slangengodin

fresco-la parisienne

Rhyton van bergkristal-Zakros

stierkop-rython-Knossos

godin op 'n gouden ring

deel van 'n gouden ring-Knossos

gouden ringen-Knossos

gouden ringen-Knossos

minoïsch lineair A schrift

Na een heerlijk ontbijt (nou ja « Nes ») aan het zwembad, vertrekken we om 08.30 naar het Oudheidkundig en Archeologisch Museum, dat al tjokvol is. Je ziet er o.a. de mooiste beeldjes van goud en ivoor en sieraden met parelrandjes en filigrein.

Knossos, totaal overzicht

de grote heilige dubbelhoorns

noord ingang

noordelijk cultusbassin

Koningstraat naar Theater

overzicht theater met 2 wegen in relïef

koninklijk graftempel

magazijnen

magazijnen

gerestaureerd lichtput-1e verdieping

appartementen van de konigin

midden in labyrinth-kroonzaal

troonzaal

fresco-stierengevecht

En dan naar Knossos. Ach, niet te beschrijven zo indrukwekkend. Het moet de 1e metropolis van Europa zijn geweest in 1700 tot 1400 v. Chr. met waarschijnlijk een populatie van 80.000 zielen. Er is veel voor te zeggen, (als leek) dat ze het paleis van Minos herbouwd hebben, met z'n felle kleuren en levendige fresco's. Je loopt echt in het paleis rond, b.v. beneden in de Romeinse baden. Wat ik nog het meest opvallend vond, waren de echte wc's waar je op kon zitten en echt kon doortrekken, en ze deden al aan het scheiden van afval… de faeces werd apart verzameld voor bevruchting van de velden. Ze hadden stromend koud en warm water in de badkamers, met waterafvoer; riolering, zonweringen en een ventilatiestelsel.

Om een uur of twaalf tolt ons hoofd van de vele nieuwe indrukken. Bij de uitgang van Knossos staat een mannetje een Hollandse gids aan te prijzen « goede gids, dank u » ; bij hem kopen we een hele zak Rosaki druiven, heerlijk in die hitte. Aan de overkant bij een zeer knorrige kelner 'n kopje « Nes » gedronken. Hij wordt heel erg kwaad als Geert 8 drachmen betaalt i.p.v. 80 dr. (ze zeggen allemaal 3-6-8 i.p.v. 30-60-80 in 't Engels.)

Zie verder bij tot Chania.

  terug naar begin van pagina

je kunt me bereiken door op het envelopje te klikken Reacties lijken me erg leuk !