naar de Samaria kloof
Start Omhoog

Bijgewerkt op 27-09-2011

Naar het zuiden - beginpunt van Samariakloof

en terug naar Chania

27/9.    3e dag. (Dinsdag) :
Ik citeer uit de folder
 :
   « (zie eerst bij « tot Chania ». Na ontbijt om 08:30 uur wandeling naar de overdekte markt van Chania.
Daarna weer met de bus naar OMALOS en het beginpunt van  de KLOOF VAN SAMARIA. Terug naar Chania voor de lunch bij ZEPOS. ’s Middags vrij. Om 19:30 uur vertrek naar het schiereiland AKROTIRI voor een bezoek aan het GRAFMONUMENT VAN PRESIDENT VEZINELOS. Na terugkeer diner bij Zepos.
 »

De folders hebben beslist niet overdreven… « An enchanting drive through picturesque villages and astonishingly attractive landscape…. » prachtige tocht via haarspeldbochten omhoog langs bergdorpjes, eerst te midden van sinaasappelen-plantages en tamme kastanjes, later olijfbomen. Hier zien we ook de eucalyptusbomen, geïmporteerd uit Australië. Overal zie je kapelletjes langs de weg, vooral bij gevaarlijke bochten en die zijn er genoeg.. 

Klik op een miniatuur om de foto te zien
of houd je muis stil boven het plaatje voor de naam.

Lakki, ons eerste schapenyoghurt

de vriendelijke bevolking

bekend straatbeeld

zij mogen ook op de weg_ een jonge herder

In een van die dorpjes, Lakki, krijgen we onze 1e dikke schapenyoghurt met honing, héérlijk. 'n oud mannetje, die we eigenlijk van z'n tafeltje hebben verdreven, is erg behulpzaam, hij probeert een praatje te maken, maar ja, alleen met handen en voeten kom je niet ver, heel jammer ; dan klimt de weg steeds hoger, te midden van kale rotsen met heide en tijmplantjes, prachtig in bloei en vele bijenkasten.
De Kretenzische tijmhoning is heel erg lekker (vooral als je hem bij de boer proeft
.) Het is fris zo hoog in de bergen, met die harde noordenwind en in de verte zien we wolken ontstaan. Overal zie je ezels sjouwen met enorme bepakkingen evenals hele kuddes schapen, die lekker op de weg liggen en met moeite op zij gaan als Takis hard toetert.

Dal van Askyphou

steile helling

Kri-kri

Na een fotostop bij Omalos, dat op een prachtige hoogvlakte ligt, waar zich nog allerlei akkers en olijfbomen bevinden (hoe verzamelen ze toch de olijven op zulke steile hellingen ?) komen we op het parkeerterrein bij Xyloskalo, het beginpunt van de kloof van Samaria.
   « De Samaria Kloof is meer een avontuur dan een excursie ; deze trip neemt u zuidelijk mee, midden in de Witte Bergen, naar de top van de kloof 4000 voet omhoog, waar u aan de 11 mijl lange wandeling begint door de langste en mooiste kloof van Europa, ‘t thuis van de Chamois geit. 
 »
Deze Kretenzische gems was het heilig dier van de godin Artemis, en wordt Kri-Kri genoemd; met z'n 1,30 m. lengte en hoorns die 65 cm lang kunnen worden is het een indrukwekkend dier, dat sprongen van 10 tot 15 meters kan maken.

Samariakloof

Samariakloof

Samariakloof

'mijn' ezeltje

mag ik mee ?

Geert begint aan de afdaling op het stenig, 750 meter lang pad dat naar het beginpunt van de kloof leidt. Verder gaan ze niet, we zullen morgen per bus omrijden naar de onderkant van de kloof. In die tijd probeer ik van een ezeltje af te komen dat mij in alle richtingen volgt, aan mijn tas en broek trekt, tot groot vermaak van anderen, aan wie ik hem uiteindelijk doorgeef. Ik klim nog wat hoger naar het toeristenpaviljoen, waar Geert me later kaarten schrijvend aantreft.

Chania, gezonde honger

Terug in Chania lopen we, met een gezonde honger, naar de oude haven om bij Zeppos te lunchen, heerlijke omelet, Griekse salade, gegrild varkenssaté, schapenyoghurt toe mét honing en liter Sant Antonia erbij (smaakt beter dan de Allegro, of wennen we eraan ?) 

Chania, Venetiaanse haven

Chania, Orthodoxe Katedraal Chania smal straatje Chania smal straatje Chania oude huizen Chania schoenlapperssteeg Chania schoenlapper

Vrije middag in Chania. Met de Dominicus in de hand, lopen we eerst om het haventje heen naar de Turkse moskee en duiken een straatje in met echte Venetiaanse huisjes en komen in de Kastelli wijk, waar ze kort geleden de antieke stad Kydonia hebben opgegraven. Valt tegen. Wat ronde kuilen en verder troep. (moest een archeoloog horen) Ook bekijken we de orthodoxe kathedraal, met heel mooie iconen, sommige in zilver gevat. De hele kerk blinkt van het goud, zilver en koper; prachtig. Verder naar boven lopend, vinden we de « schoenlappersteeg », werkelijk alléén maar schoenen, laarzen en tassen en wat geweven kleden.

Zie verder bij naar de Libische zee.

terug naar begin van pagina

je kunt me bereiken door op het envelopje te klikken Reacties lijken me erg leuk !