tot Chania
Start Omhoog

Bijgewerkt op 27-09-2011

Heraklion - Rethymnon - Chania.

Klik op een miniatuur om de foto te zien
of houd je muis stil boven het plaatje voor de naam.

Heraklion Venetiaanse haven

Heraklion Morozini fontein

Heraklion deel Venetiaanse haven

Heraklion vanuit zee

26/9.    2e dag. (Maandag) :
Ik citeer uit de folder
 :
    (zie  Knossos ) na ontbijt om 08:30 uur vertrek voor bezoek aan PALEIS VAN KNOSSOS (ca. 1 uur) en het OUDHEIDKUNDIG en ARCHEOLOGISCH MUSEUM (ca. 1 uur).
   Vertrek richting RETHYMNON voor de lunch. Bezoek aan het KLOOSTER VAN ARKADI, symbool van de vrijheidsstrijd tegen de Turken.
   Na een wandeling door Rethymnon, naar de (bloemen) stad CHANIA voor verblijf (2 nachten) in hotel KRITI. Diner in Taveerne ZEPOS aan de haven van Chania.
 

's Middags. weer terug in Heraklion, (genoemd naar de Griekse held Herakles, die volgens de sage daar geland zou zijn) maken we een rondrit door de stad. Nu even citeren :  het oude Heraklion wordt omsingeld  door Venetiaanse vestingmuren. Daarbinnen liggen de smalle straatjes als een verfomfaaid spinnenwebje. Gezellig.  Nou wij vonden het meer verfomfaaid dan gezellig.
Dan weer verder naar het westen ; overal zie je bloeiende hibiscussen, oleanders, olijfbomen, amandelbomen, mimosa en een enkele cipres langs de weg. Het moet prachtig zijn in het vroege voorjaar als alles in bloei staat. Vlak voor Rethymnon gebruiken we de lunch in hotel Kantara, niet veel Grieks bij, behalve de Ouzo vooraf en de Griekse salade, die bij ons goed valt, door het gebruik van olijfolie thuis.

Rethymnon haventje

Rethymnon haventje

Rethymnon haventje

Rethymnon overzicht

pitoresk straatje

smal straatje

Rethymnon Rimondi fontein

En dan door naar  Rethymnon zelf,  'n beeldig stadje waar we anderhalf uur  vrij  hebben. Eerst wandelen we langs het Venetiaanse haventje, duiken dan de smalle straatjes in, waar je overal vierkante blikken voor de ramen ziet, geschilderd in felle kleuren met de mooiste bloemen, om weer bij het haventje te eindigen met Griekse koffie en glas water.  Wat een heerlijk leventje toch.
Na onze
 vrije tijd   is het weer verzamelen, (sommige sjouwen nu al met hele kleden of potten) en rijden we verder naar het schiereiland Akrotini met z'n fraaie Souda baai, waar een Griekse en een Amerikaanse vlootbasis is, met radarinstallaties en vliegveld. Er bevindt zich ook een geallieerde begraafplaats, waar de gevallenen van 1940-45 liggen.

het graf van de president

Akrotiri-Agia Triada klooster

Akrotiri-Agia Triada klooster

Ook bekijken we de heuvel met de graven van de ministerpresidenten van Griekenland, Eleftherios Venizelos en zijn zoon (1864-1936 en 1894-1964). Ze liggen daar prachtig te midden van pijnbomen met een adembenemend uitzicht op Chania ; en zien het prachtig klooster Agia Triada Tsagarolon, met heel mooie fresco's.  Er wonen nog 9 monniken in het klooster die enorme terreinen bebouwen, met sinaasappelen-, citroenen- en mandarijnenplantages, olijven, druiven en kippen ; (ze zijn volledig selfsupporting).

Chania haven-bij pijl, ons hotel

Chania haven

Tegen het vallen van de avond komen we in Chania aan. Ons hotel ligt net buiten de Venetiaanse muren, aan zee. Met de bus gaan we naar de oude haven, om aan lange houten tafels oergezellig, lamsvlees, tomaten in veel olijfolie en salade te eten. Het is een fantastisch mooie en warme avond en we besluiten met z'n tweetjes langs het water terug te lopen naar ons hotel. In een kroegje zien we een paar mannen dansen; wat een vrolijkheid gaat daarvan uit. Verder is het doodstil en hoor je alleen onze voetstappen.

27/9.    3e dag. (Dinsdag) :
Ik citeer uit de folder
 :
    Na ontbijt om 08:30 uur wandeling naar de overdekte markt van Chania.
   Daarna (zie bij
 naar de Samariakloof ) weer met de bus naar OMALOS en het beginpunt van  de KLOOF VAN SAMARIA. Terug naar Chania voor de lunch bij ZEPOS. s Middags vrij. Om 19:30 uur vertrek naar het schiereiland AKROTIRI voor een bezoek aan het GRAFMONUMENT VAN PRESIDENT VEZINELOS. Na terugkeer diner bij Zepos. )

Chania overdekte markt

 Chania markt

07.15 op en aan het ontbijt ; ze hebben vergeten ons te wekken en toch is iedereen present. Te voet gaan we naar de overdekte markthal, (beroemd door zijn kruisvorm; een andere bevindt zich in Marseille) waar het vlees aan grote haken hangt (brrr. vol vliegen) en de meest bizarre vissen je aankijken met hun dode ogen. Hier kun je ook de beroemde Fetakaas kopen die op boerderijtjes in de bergen wordt gemaakt, echt veel lekkerder dan de Fetakaas die, ook in Griekenland, uit Nederland of Denemarken komt. Na nog een bezoek aan de bank, (de Drachme blijkt op Kreta veel voordeliger dan in Nederland te zijn, of te wel ze hebben heel graag harde valuta's) vertrekken we naar het zuiden. 

Zie verder bij naar de Samaria kloof.

terug naar begin van pagina

je kunt me bereiken door op het envelopje te klikken Reacties lijken me erg leuk !