1.Kl - Melaka
Start Omhoog

Bijgewerkt op 30-09-2011

 

MALEISIË

11 februari - 2 maart 1997

Brieven aan Paul en Inge

in de vorm van een dagboek.

zelfgetekeng plattegrond Maleisië

Lieve Inge
ik weet dat je moeite had met mijn handschrift.
vandaar dit verbeterde exemplaar.

Met toestemming van Inge en Paul om het verder te verspreiden.

Françoise.                                                                                                                                                            
1e Brief.                                                                          
Vrijdag, 21 februari 1997.

Lieve Inge en Paul,

Na weer vele nieuwe indrukken vandaag, wil ik je schrijven om je te vertellen, hoe blij ik ben doorgezet te hebben om deze reis te maken.
Wat een fantastisch land. Ik las in de Dominicusgids, die we bij ons hebben, dat je, als je nog nooit in het oosten bent geweest, je het beste met Maleisië kunt beginnen, in elk geval heb je naar mijn gevoel hier alles samengeperst.

11/2. Om te beginnen was de vlucht met de 747 van de KLM ideaal: met nog geen 40 % bezetting en in de rokersafdeling (12 rijen van 10 stoelen) totaal 14 man, konden ze ieder op 4 stoelen gaan liggen, ideaal toch ; ik ben blijven zitten op stoel 65B - 2-stuks, met ruimte naast het raampje en dus beenruimte, met 7 kussentjes onder mijn voeten en 3 onder mijn hoofd.

Klik op een miniatuur om de foto te zien
of houd je muis stil boven het plaatje voor de naam.

Himalaya

12/2. Bij zonsopgang was mijn eerste indruk: « wat vliegen we idioot laag » Himalaya dus. Ik heb mijn ogen uitgekeken; het enorme plateau was zo dichtbij ; we hebben een hele tijd een rivier gevolgd en die hoge bergen die steeds feller werden verlicht door de zon, ongelofelijk. Helaas heb ik er niet aan gedacht de video te pakken, een foto te maken of papa te wekken.

overzicht Kuala Lumpur Skyline veel hoogbouw omgeving Petronas Torens

Kuala Lumpur

Swiss Garden Hotel bevindt zich in het centrum van de stad. We hadden een kamer op de 15de verdieping waar je niets van het verkeer hoorde. Klein zwembadje waar je in het rondte moest zwemmen maar lekker water, alléén, net toen ik erheen wou, kwam een plensbui : zwembad dicht, nou ja. Later zijn we, te voet, op verkenning gegaan, in de hoop het « toeris­ten­centrum » te vinden ; vonden alleen vervallen stoepen en pittoreske achterafstraatjes. Uiteraard niet in hotel gegeten maar buiten bij een vriendelijk Chinees stel, onder een luie plafondfan : mihoen met van alles erin (vraag niet wat) en (uitspatting) 2 tinnetjes bier, het enige dure in Maleisië

marktje

Petaling street Saté roosteren op straat Sungei Wang Plaza

13/2. Goed geslapen en een héérlijk American buffet.
‘s Morgens hebben we gewinkeld vlakbij het hotel in een superstore ; hemel, het is een stad op zichzelf : Sungai Wang Plaza : 8 verdie­pingen met 500 winkels en van binnen uit verbonden met nog zo’n gigant en Marks & Spencer. Men zegt dat meer dan 2 miljoen mensen het bezoeken per maand, kun je je papa voorstellen al drentelend langs etalages, toch lukt het me op vakantie.

Hebben daardoor wél een « Lions dance » gemist die, ter ere van het Chinese Nieuw Jaar, vlak voor ons hotel werd uitgebeeld : doe je zaken met Chinezen, dan kun je beter zo’n « Lions dance » bij de opening van je bedrijf laten uitvoeren, voor « good luck », is ons verteld.

Geert sightseeing

National Mosque

National Mosque

Moors station

paleispoort van de koning

Mariamman Temple Indian Gods

Moorse Sultan Abd Samad building

moeder apentrots op haar 7 kinderen

Chinees Nieuw Jaar

‘s Middags Bustour door Kuala Lumpur en omgeving. Helaas ging de avondtour niet door, vanwege het Chinese Nieuw Jaar en de laatste vakantiedag na Ramadan : de Maleisische eettent was nog dicht.
Ik moet zeggen dat al dat rood in de stad indrukwekkend was, iedereen met vakantie en in feeststemming. In hotel gegeten : prawns in chilisauce (Chinese style) en nasi kantang.

water en bananen

Paradise Village-ons uitzicht

14/2.      Met Avis auto – ruime Proton – rechts stuur – links rijden – op weg naar Melaka. De 6-baans North-South Highway is werkelijk prachtig. Al bijna in Melaka, bleek ons hotel 15 km terug te zijn in Ayer Keroh, Paradise Resort, het heette anders dan op onze vouchers, Zoiets moois heb ik nog nooit gezien : een suite met grote badkamer, begane grond met balkon, uitkijkend op een van de twee zwembaden, waar ik al in lag voor het uitpakken van de koffers. Achteraf ideaal die suite want de airco maakte zo’n kabaal, oplossing : allebei aan → gaan eten, → allebei uit en bij het slapengaan → aan in zitkamer en uit in slaapkamer, deur open → slim hé.

Melaka

Stadhuys

'Nederlands' Melaka

vroegere Heerenstraat-doorgaande weg!

Km stand: 227. Het autorijden in de steden is sinds maart 1996 geen genoegen, ze hebben bijna alle straten éénrichting gemaakt, maar de plattegronden volgen nog niet, bovendien zeer slecht aangegeven ; in Melaka hebben we alles gezien voor we het centrum vonden, dat de moeite waard bleek te zijn.
We belandden in een leuk tentje, waar je bier kon krijgen (niet vanzelf­sprekend in dit Moslemland). De eigenaar, een aardige Hindoestaan, bleek een Nederlandse zendeling als overgrootvader te hebben ; zijn naam : Philipus Goeding. Hij spreekt geen Nederlands, maar zijn hele familie kan blijkbaar de « g » goed uitspreken. Hij is gevestigd in de vroegere Heerenstraat en zijn hotel/tearoom heet « Heeren House ». Hij vertelde dat ze met argusogen naar Indonesië kijken, bang dat er iets met Soeharto gebeurt, waardoor chaos zou ontstaan, het is zo dichtbij. ook hebben we het o.a. over de aboriginals gehad : de Orang Asli, waarvan er nog 6.000 over zijn. Mochten we ooit terugkomen : hm, een Hollandse sigaar.

‘s Avonds lekker in Paradise Resort gegeten, buiten onder grote plafondfans. Ik blijf « Chinese style » eten, (beef, gember, lenteuitjes, soja- en oestersaus, hm) terwijl papa kilo’s chili verorbert (nasi goreng kantang). Kennis gemaakt met een Frans/Belgisch stel, dat in Seremban woont, met 2 blonde kindertjes en een kindermeid, die apart aten, en zijn/haar ouders. Hij werkt daar voor een groot Belgisch bedrijf, CB : Chimie Belge. Het bevalt hem uitstekend.

Kampong

Kampongs

Traditional house

Blue Lagoon-Port Dickson

15/2.   Paul (jarig), we hebben aan je gedacht, maar tegen de tijd dat je wakker was, waren we niet bij een telefoon ; hoewel, ik heb nog nooit een land gezien met zóvéél telefooncellen en bellende mensen met draagbare toestellen op straat.
Na een copieus ontbijt en een duik in het zwembad (ik) zijn we, via binnenweggetjes en mooie, rustige kampongs op weg gegaan naar Port Dickson (inderdaad niet veel bijzonders, behalve zijn 18 km. lange zandstrand.)
In een onooglijk plaatsje : Pasir Panjang : 3 huizen, 4 koeien, 6 telefooncellen en een eettentje, heeft papa nasi genomen op zo’n oranje plastic bord, doodeng toch ? maar hij is niet ziek geworden. Ik heb me beperkt tot een flesje Cola met een rietje, zonder ijsblokjes. Dankzij ons thermometertje dat ons al trouwe diensten bewees in Zuid Afrika, zien we de temperatuur stijgen naar 36º C onder de parasols.

helaas net 'n auto voor 6 telefooncellen

Cheng Hoon Teng-oudste tempel-1645

tempeltje aan huis

Weer verder, richting Melaka, waar het "Heeren House " helaas dicht bleek te zijn. Te voet alle bezienswaardigheden van de stad bekeken ; leuk al dat Hollands verleden, de oude Heeren- en Jonkerstraat zijn nu leuke Chinese straatjes, vol rode lampionnetjes en minitempeltjes aan de gevels.
Voldaan, hebben we zowaar Ayer Keroh makkelijk teruggevonden deze keer. Na een heerlijke zwempartij, kwam er weer een tropische regenbui, zodat we even moesten wachten om over te steken naar het restaurant ; héérlijk dat buiten eten bij die temperatuur (± 30º C) en géén muggen.
In het winkeltje heb ik hun « gelly snoepjes » geprobeerd : durian cake, nou, neen. De coconut softcake ging wel.

Zie verder bij 2. Frasers Hill.

terug naar begin van pagina

je kunt me bereiken door op het envelopje te klikken Reacties lijken me erg leuk !