3.Cameron Highlands
Start Omhoog

Bijgewerkt op 30-09-2011

CAMERON HIGHLANDS

en zijn theeplantages

Theeplantages

BOH is de bekendste maar ik vond

Cameron Valley

lekkerder .

2de Brief.                                                                           
Zaterdag, 22 februari 1997.

Hallo Inge en Paul,

Als jullie dit krijgen, zijn we waarschijnlijk al lang en breed weer thuis, maar vandaag ga ik toch verder met ons reisverhaal.

20/2. Voor de laatste keer worden we weer gewekt door de Imam, echt indrukwekkend in de bergen, maar toch. Al 775 km gereden. Om 10 uur gaan we door de poort naar beneden en deze keer naar het westen. Onderweg scheuren heel wat vrachtwagens ons voorbij en velen, geladen met stammen hardhout, klimmen naar boven ? Water naar de zee, enz. ? 

Klik op een miniatuur om de foto te zien
of houd je muis stil boven het plaatje voor de naam.

Oerwoud

onderweg

We doen het op ons gemak, we zitten in het oudste bestaande oerwoud van de wereld.  Stoppen bij een leuk  watervalletje of om jonge bamboestruiken te bekijken en te filmen.
Eindelijk in de bewoonde wereld, nou ja, vinden we in Kuala Kubu Baharo een benzinepomp : Esso en Shell naast elkaar. Papa stopt bij de 1e : Esso. Nou vraag ik je, en dat moet ik jou vertellen. [Paul werkt bij Shell, red.] Hrlijk, weer in de warmte, de airco mag, even, niet aan van mij, wel de ramen open. Het is ook zo kort, want tegen 1 uur komen we bij Tapah aan en begint de klim naar Cameron Highlands, die tussen de 1.500 en 1.800 meters hoogte liggen. Het is een prachtige weg, wat een verschil ; wel heel bochtig en 60 km te gaan. Een hele tijd rijden we achter een autobus (pech) met Duits kentekenplaat ?

Laut Iskandra waterval

Butterflyfarm

Orang Asli kinderen

Orang Aslifamilie kookt

Orang Aslidorp

Orang Asli jagers

Na 10 km stopt  iedereen , bij Laut Iskandra, een enorme waterval, waar we de eerste grote vlinders zien, die door kinderen met de blote hand gevangen worden. Dat zijn de Orang Asli, de oorspronkelijke, en tot 1885 enige bewoners, van Cameron Highlands. Ze leven o.a. van de verkoop van vlinders, en werken in de theeplantages.
En de bus dan ? Ik kom in gesprek met een van de Duitse dames : het is de Duitse hotelbus die door de hele wereld rijdt. Je kunt er in slapen, in prima bedden. Ze halen hun klanten op bij vliegvelden e.d. en rijden ze rond in het vakantieland. 2 bussen altijd bij elkaar. Nooit van gehoord, zo leer je nog eens wat. Niets gekocht in de vele stalletjes.

Verder naar boven klimmend, zien we clusters Orang Asli hutten en de mannen die op jacht gaan met blaaspijpen, kapmessen, maar ook met geweren ; kinderen schieten zomaar  in s Grnes hinein  met een vlindernetje.
Ik kom ogen tekort en papa rijdt door ; op de terugweg maak ik wl fotos. Papa ziet een aap, ik niet, stik.

vergezichten

Cameron Highlands is prachtig, met weidse vergezichten, heel groot met veel bedrijvigheid. Het is de groente- en bloementuin van Maleisi en overal zie je heuvels met theeplantages ; veel Orang Asli werken daar. Om 15 uur komen we in Tanah Rata aan in het centrum van C.H. op 1.500 m ; het is een langgerekte grote stad van 7.000 inwoners (1991). Het Merlin Inn Resort blijkt 4 km verder aan de golf te liggen. Oh, waarom krijg je plattegrondjes altijd achteraf ?
Heerlijk hotel met een enorme kamer en vriendelijke mensen, zoals overal, die goed Engels spreken gelukkig, want er ligt een fax op ons te wachten van onze agent in KL : paniek bij Sharon Seng, die natuurlijk denkt dat we die nacht vergoed willen krijgen :  you will have to pay for the first night . We vragen per fax, of de reservering van 21/24 feb. naar 20/23 feb. veranderd kan worden en wachten, terwijl ik dit schrijf, nog steeds op haar fax. We willen die extra nacht natuurlijk betalen, maar in Pinang doorbrengen.

16 uur. Hier geen zwembad, dus pak ik uit ; wl een golfbaan, dus papa gaat golfen en treft een gezellig stel Engelsen ; de vrouwen lopen mee en zeggen na afloop  very sensible  dat ik niet meeliep. Ik ga in bad en mijn haar wassen en loop naar het Clubkroegje, waar ik me lekker in het zonnetje installeer met de Dominicus en een Anchor bier, gekocht in het Indiaas winkeltje ; de baas roept zn dochtertje van 5/6 jaar, een piepklein Indiaas schoonheidje, in het Engels, om me te helpen dragen ; ze pakt parmantig mijn blikje en een loodzwaar bierglas ; ik hoor de vader zachtjes mompelen, maar niet tegen haar,  niet schudden . Gezellig (nog) een biertje gedronken met de Engelsen. En had vroeger een bedrijf in Hongkong (diens dochter heeft voor Engeland paard gereden, o.a. in Boekelo), de andere in Singapore : over diens vader heeft papa in de vorige brief al geschreven. Ze logeren in het Lake House, helemaal aan het begin van CH bij Ringlet. Dat hebben we bij het plannen van de reis ook overwogen ; ben ik blij dat dt niet doorging, te ver en slecht, horen we nu.

Chinees uit Assen

Tanah Rata 's avonds.jpg (39124 bytes)

Tanah Rata 's avonds

Km stand 980. s Avonds naar Tanah Rata, n en al eettentjes met verlichte slingers ; we belanden bij Restauran Tah Nam, die de meest bezette tafeltjes buiten heeft staan. Het is er een drukte van belang : nog n tafel vrij, vlak bij de  claypot  branders. Uiteraard bestellen we ook een claypot rice with chicken. Snel en zwierig is de baas bezig met wel 6 potten tegelijk. Enig om te zien wat er allemaal in gaat, het is heerlijk. RM 6,00 met zn tween. In het winkeltje ernaast nog een mal olifantje en een stenen ei gekocht, wl rst de hle straat afgelopen. Ook zien we vele prachtige opgezette vlinders, dr, en vele maten Orang Asli blaaspijpen, maar past het wel in de koffer ? Heerlijk al die winkels die tot 10 uur open zijn, ik moet me losscheuren, papa heeft er genoeg van.

Ik houd er voor vandaag mee op, papa komt net terug van de golf en we gaan zo meteen borrelen.

Zie verder bij 4. Cameron Highlands 2.

terug naar begin van pagina

je kunt me bereiken door op het envelopje te klikken Reacties lijken me erg leuk !